Fra 1. mai 2013 overtok Panorama Konferansehotell driften av Marstein Fyr.

Fyret ligger i havgapet noen få km fra hotellet, der Korsfjorden møter havet. Dette landemerket i vest er det første som møter dem som kommer sjøveien til Bergen fra Europa, og har en helt unik og spektakulær beliggenhet.

Dramatisk historie

Fyret var bemannet helt til det ble automatisert i 2002, og har en lang og spennende historie som strekker seg fra 1800 tallet, via dramatiske begivenheter under 2. verdenskrig, til noen stormfulle januardager i 2005, hvor bl.a. fyrvokterboligen ble totalskadet i det voldsomme ekstremværet «Inga». Enkelte av sporene etter Ingas herjinger er der fortsatt, og er en del av fyrets spesielle historie.

Renovert for kultur og arrangement

I 2010 ble enda et nytt kapittel i denne historien innledet, da fyret ble overtatt av en stiftelse hvor bl.a. Stangeland-familien fra Austevoll og kommunene på begge sider av Korsfjorden var involvert. De tre hovedbygningene på øyen ble da totalrenovert og ominnredet til 11 overnattingsrom med totalt 22 sengeplasser, og et konferanse/festlokale. Tanken var at grupper som f.eks. bedrifter og organisasjoner skulle kunne holde arrangementer der ute, i tillegg til kulturarrangementer o.s.v. De første to årene ble driften besørget av Austevoll Båt og Cruise. Det var stor interesse for produktet, men en del utfordringer, bl.a. med ødelagt kai og mangel på personal, gjorde at ABC ikke ønsket å fortsette driften i 2013.

Panorama hotell tilbyr nå et komplett opphold på fyrtårnet med overnatting, pensjon og konferanser
inkl. transport med RIB fra hotellet, evt. kombinasjonspakker med hotellet.